Käyttäkää terveinä!Suomen kielessä on hyviä perustoivotuksia, kuten paljon onnea, parane pian ja pitäkää tunkkinne, mutta yksityiskohtaisempia ilmaisuja jää monessa tilanteessa kaipaamaan. Pohdin tätä kun tuttavaperhe odotti lasta. Raskaana olevalle voi tietysti toivottaa arkisesti onnea, mutta romanialaiset toivottaisivat helppoa synnytystä. Synnytyksen jälkeen toivotaan lapselle hengissä pysymistä ja terveyttä. Kun joku kertoo mitä tahansa lapsistaan, on tapana sanoa eläköön lapsenne eli selviytyköön lapsesi hengissä. 

Onneksi meillä on kuitenkin terve. Se on universaali ja historiallinen toivotus, joka juontaa ehkä juurensa katolilaiseen rukoukseen Ave Maria eli terve Maria. Voi olla, että terveyttä on toivotettu läpi ihmiskunnan historian. Silti terve on jäänyt pikkuhiljaa ruotsinlaivalla saapuneen lyhyemmän ja kevyemmän hein jalkoihin, joka ei tarkoita mitään muuta kuin iloisuutta. Hej tomtegubbar slå i glasen. Terveyttä olisi ihan terveellistä toivotella enemmänkin, eihän sitä voi mitenkään yliannostella ja sopivaksi uskomushoidoksi voisi hyvin lukea myös terveystoivotuksen. 

Romanialaiset eivät säästele tässäkään. Sanatatea toivotetaan aina ja varsinkin lasia nostaessa, mitä tehdään terveyden vuoksi hyvinkin usein. Sitä toivotaan ystävistä erottaessa tai puhelinkeskustelun päätteeksi. Mutta myös sille kun joku on ostanut uusia vaatteita, on oma toivotuksena. Käyttäkää terveinä mikä tarkoittanee että auttakoon nämä uudet vaatteet teitä pysymään terveinä. Nilkkasukkamuodin aikakautena terveyteen ja vaatetukseen voisi kiinnittääkin enemmän huomiota. 

Meiltä puuttuvat myös ehdottomasti kaikki ostoksiin liittyvät tervehdykset. Kielen kehitys ei ole pysynyt vapaa-ajan kaupallistumisen kyydissä. Itse asiassa ostosretkeäkin varten romanialaisilla on oma toivotuksensa – intoa ostoksille. En oikein tiedä mihin sitä on alunperin tarvittu. Ostettavaakaan ei aina ole ollut. Miksei voisi toivottaa vaikka onnea alennusmyynteihin? Sitähän matkassa tarvitaan. Syntymäpäivänä taas ei toivotetakaan onnea vaan monia vuosia, kuten ortodoksit tekevät Suomessakin. Sekin on konkreettista. Jos joku mainitsee ikänsä on tapana sanoa monia vuosia edessäpäin. Kukapa ei toivoisi niin. 

Töihin lähtemistä suomalaiset kyllä arvostavat ihan omalla toivotuksellaan. Työniloa on hieno ja yltiöpositiivinen kannustus tietäen hyvin, ettei se ilo työnteosta monella ole päällimmäinen syy töihin menemiseen. Työhön romanialaiset suhtautuvat epäluterilaisesti toivottaen mukavaa eli helppoa työpäivää eli serviciu usor. Vaihtoehtoinen spor la treaba on vaikeammin käännettävä toivotus, mutta ei sekään yllytä ahkeroimaan. Ehkä se tarkoittaa, että menkää ja tehkää työnne, mutta älkää nyt hikoilko liikaa. 

Sen sijaan Romaniassa toivotetaan aina kaunista lomaa, mutta ei hyvää matkaa vaan hyvää tietä – drum bun. Sitä kuuluukin toivottaa aina, lähti matkalle millä välineellä tahansa, mikä on sinänsä ihan oikein. Jos tie on poikki, matkakin loppuu yleensä siihen. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kestävän kehityksen maassa

Via Asfaltica

Vinksin vonksin