Uurnissa tavataan

Romaniassa äänestettiin reilu viikko sitten. Maassa on vähän yli 20 miljoonaa asukasta. Neljätoista heistä halusi presidentiksi. Kun voittajaa ei suoralla enemmistöllä löytynyt, edessä on toinen kierros. Nyt sunnuntaina kohtaavat sosiaalidemokraattien (PSD) Victor Ponta, joka on myös istuva pääministeri ja Liberaalien (PNL) Klaus Iohannis, joka kuuluu Romanian saksankieliseen ja luterilaiseen vähemmistöön. Kuulostaa tavalliselta demokraattiselta presidentinvaalilta tähän saakka, mutta kävi niin hassusti, etteivät kaikki ulkomailla asuvat romanialaiset päässeetkään äänestämään. 

Aikaa oli vain yksi sunnuntai. Ennakkoäänestystä ei jostakin syystä tunneta. Vaalilautakunta oli keksinyt lisäksi uuden monimutkaisen lomakkeen, joka piti täyttää ennen äänestämistä – vaalivilpin estämiseksi, kuinkas muuten. Suurlähetystö Helsingissä kuulemma oli pahoitellut sateessa jonottaville kansalaisille, että heillä on vain kaksi leimasinta. Mahtoiko kyniä ja lomakkeita olla tarpeeksi? Aikaa kului. Jono mateli tuskallisen hitaasti ja kun kello löi yhdeksän, ovet laitettiin kaikkien hämmästykseksi kiinni. Ne jotka eivät ehtineet äänestää, eivät sitten äänestäneet. Sama tapahtui Lontoossa, Pariisissa ja muualla Euroopassa. 

Miksi näin kävi? Kyse on tietysti perinteisestä romanialaisesta vaalivilungista. On vähemmän riskialtista jarruttaa äänestämistä kuin väärentää tai hukata äänestyslippuja. Tai ajeluttaa bussilastillisia ihmisiä kylästä toiseen äänestämässä kerta toisensa jälkeen omaa ehdokasta, kuten edellisissä vaaleissa. Nyt vaaleissa ei enää olekaan kyse vain siitä, kenestä tulee seuraava presidentti tai onko jompikumpi sopiva virkaan, vaan siitä, että kaikki saavat äänestää. Ihan niinkuin muissakin EU-maissa. Uusimman romanialaisvitsin mukaan kuolleen transilvanialaisen on helpompi äänestää kuin elävän pariisilaisen. 

Demokratiaa on verrattu polkupyörällä ajamiseen. Sitä täytyy polkea koko ajan, muuten se kaatuu. Romanian demokratiassa ei ole ilmaa renkaissa. Se on kuin takavuosina Mamaian rantalomakohteeseen suurella kohulla istutetut palmupuut. Ne nääntyivät ensimmäisen lumituiskun alle. Demokratialla ei ole perinteitä, ei ole mihin juurtua sillä maata on aina hallittu autoritaarisesti, kuten Venäjääkin. Puolueillakaan ei ole ideologista tai historiallista pohjaa, uusia vain keksitään yhdistelemällä sopivia sanoja kuten liberaali, demokraattinen, kansallinen tai edistyksellinen. Sekä äänestäjät että poliitikot vaihtavat leiriä kuin puput partneria. 

Sosiaalidemokraateilla on aina ollut vahva kannatus, koska he edustavat ainoaa puoluetta, joka tuntuu tavalliselle maalaiselle tutulta. PSD syntyi kommunistisen puolueen jättämään tyhjiöön ja se nojaa tukevasti samoihin periaatteisiin: harvainvaltaan, uhkakuviin ja korruptioon. Yhden puoleen mafia on hallinnut politiikkaa viimeiset kaksikymmentä vuotta ja siksi koko yhteiskunta on niin mätä eikä talous kehity. Raha katoaa uusrikkaiden taskuihin. Lista lakia rikkoneista kansanedustajista ja ministereistä on loputon. Nykyinen presidentti yritettiin saada viralta kansanäänestyksellä kaksi vuotta sitten ja edellinen pääministeri sai korruptiotuomion ja joutui lusimaan. Sanotaan mitä tahansa, mutta Romanian politiikka ei ole ainakaan tylsää.

Tämänkertainen äänestyshuijaus onnistui sähköistämään taas koko politiikan. Agitointi ei  tapahtunut vain internetissä vaan kansa on myös noussut barrikaadeille, niin Pariisissa kuin Timisoarassakin. Arvioiden mukaan neljä miljoonaa romanialaista asuu ulkomailla. He haluavat oikeaa demokratiaa, eivät vain yhden puolueen piirileikkejä. Ulkomaille ovat  muuttaneet kielitaitoiset ja koulutetut työikäiset, jotka eivät ole puolueiden talutushihnassa toimivien paikallisten tv-kanavien manipuloitavissa. He äänestävät ketä tahansa muuta kuin Pontaa ja sosiaalidemokraatteja, joita pidetään epärehellisyyden ja korruptoituneisuuden perikuvina. Sanavalmiin Pontan tohtorinväitöskirjakin on todettu plagiaatiksi, mutta sekään ei Romaniassa estä pyrkimästä presidentiksi.

Maa on jakautunut kahtia. Vaaliasetelmassa nähdään kuitenkin pieni toivonkipinä. Suuri joukko romanialaisia on loputtoman kyllästynyt korruptioon ja haluaisi jo nähdä jotain muuta. Jää nähtäväksi, onko se riittävän suuri. Jos kaikki pääsevät uurnille. 

Kommentit

  1. Todella hyvin kirjoitettu teksti taas. Käytät suomen kieltä kyllä taitavasti.
    Tämä on ollut jokapäiväinen puheenaihe viime aikoina. Absurdiltahan tuo näyttää sivusta seurattuna. "Ai mikä ennakkoäänestys?" Ensi sunnuntaina Prahan suurlähetystöön kuulemma vaikka toinen jalka haudassa - kun on edes pienenpieni mahdollisuus saada aikaan muutos.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Tänään nähdään miten käy.

    VastaaPoista
  3. Yllätys! Ja äänestysprosenttikin aika huima, 62.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Selkä vääränä

Olen lukenut toimitusehdot

Käyttäkää terveinä!