tiistai 28. joulukuuta 2010

Kaikkien lumisotien äiti

New Yorkissa asuva ystävä päivitti innoissaan Facebook-statukseensa, että on polvia myöten lumessa. Ja lunta tosiaan oli tullut urakalla valtamerenkin takana: lentokentät oli suljettu, muutamaan osavaltioon julistettu hätätila ja epäilemättä joillakin oli todellisia haasteita päästä yhtään mihinkään. “Tiedätkö mitä ne sitten tekevät?”, kysyi New Yorkissa joskus asunut työkaveri. “Siellä pistetään kaikki kiinni päiväksi ja siivotaan lumet. Sen jälkeen homma taas toimii.” Pitääpä kysyä meneekö se todella niin. Suomessahan luullaan, että muualla ollaan jotenkin nynnyjä ankarissa sääoloissa.

Kun täällä tuli reippaasti lunta, Helsingin kaupunki julisti suureellisen Lumisodan ja ilmoitti ryhtyvänsä välittömästi erityistoimenpiteisiin. “Lumikasat pyritään poistamaan katujen varsilta mahdollisimman nopeasti”, kuului lupaus. Autojen omistajia pyydettiin kaivamaan omat ajokkinsa lumesta. Seuraavat otsikot julistivat, että Helsinki on Suomen lumisin ja operaatio Lumisota sujuu hyvin. Sitten tuli takapakkia. “Viikonloppuna satanut uusi lumi hidasti Lumisotaa”, kerrottiin tänään. Juuri kun oli päästy hyvään vauhtiin lumitöissä – siis ainakin tiedotuksen mukaan.

Olen liikkunut lähes päivittäin Töölön, Kampin ja Eiran seuduilla. Odotin joka aamu innokkaasti näiden erityistoimenpiteiden tuloksia. Merkkejä kuuluisan Lumisodan etenemisestä on saanut hakemalla hakea. Muutama katu on todellakin aurattu, mutta suurin osa parkkipaikoista on ollut kinosten alla jo kuukauden ja sieltä löytyy myös pitkät rivit autoja, fillareita ja mopoja. Pienimmät kadut ovat umpihankea. Olen bongannut muutaman pikkutraktorin ja lumirekkoja, mutta en yhtään kaupungin työntekijää lapion varressa. Olenkin alkanut epäillä, että Lumisota on ehkä sittenkin pelkkää sotapropagandaa.

Epämilitaristisena en ymmärrä sotaterminologiaa, mutta uskoisin, että joukkojen liikekannallepano on epäonnistunut. Iso osa helsinkiläisistä ei joko välitä omaisuudestaan tuon taivaallista tai ei osaa ostaa lapiota. Toista tuhatta autoa on siirretty kaupungin kustannuksella. Ehkä hyökkäysvoiman puute johtuu kalustosta ja rahapulasta. Helsingin kaupungilla on silti 40 000 ihmistä töissä. Näistä 400 työskentelee katujen kunnossapidossa eli 1 prosentti. Varsinainen sota. Hyvän lumilapion, niitä erityistoimenpiteitä varten, saisi parillakympillä. Olen melko varma, että Helsinki selviytyisi talvesta mallikkaasti, jos vain ei sataisi lunta.

Saddam Hussein lupasi maailmalle kaikkien sotien äidin, jos USA hyökkää Irakia vastaan ensimmäisessä Persianlahden sodassa. Seuraavalla kerralla etsittiin Irakista joukkotuhoaseita, joita joidenkin mielestä oli, mutta muiden mielestä ei löytynyt. Tosiasiassa etsittiin öljyä ja alkaneesta sodasta tuli vielä isompi soppa kuin edellisestä kaikkien sotien äidistä. Nyt uhittelevat Koreat, joista toinen on vapaa kapitalistinen maa ja toinen umpimielinen kommunistidiktatuuri, niin kuin kaikki tietävät, paitsi tunnetusti Sarah Palin. Miten Republikaanien tulevaisuuden toivo tähän nyt liittyy? Sodassa on aina olennaista myös se mitä väitetään tapahtuvan, ei vain se mitä oikeasti tapahtuu.

Tätä taas kutsutaan vastapropagandaksi. Kun BBC sattui epähuomiossa ihmettelemään miten Suomessa selvitään lumesta, innostuivat maabrändin puuhamiehet heti myymään lumiosaamista ulkomaille. Toivottavasti tulevat ostajat eivät lähde lentokenttää edemmäs katsomaan miten täällä pärjätään. Ajoimme isän kanssa myhkyräistä Esplanadia pitkin joulun alla ja isä totesi, että katujen kunnossapito on kuin itänaapurissa. Tämänkin kylmän sodan taitavat voittaa amerikkalaiset. New Yorkissa mobilisoitiin saman tien 2400 kaupungin työntekijää lumitöihin. Eikä kukaan ole puhunut mistään sodasta.

1 kommentti:

  1. Pelkkää sotapropagandaa näyttää olevan. Ehkä lumilapio on liian alkeellinen työkalu tai sitten kaupungin miehet ovat vain todenneet "ettei näillä lihaksilla". Hyötyliikuntaa olisi kaivaa edes se oma auto itse esiin.

    VastaaPoista

Blogiarkisto