Vaalisoppaa, olkaa hyvä
Presidentin valtakausi päättyy Romaniassa virallisesti tänään. Niin ei kuitenkaan tapahdu, koska kaksi kautta istunut presidentti Klaus Johannis ilmoitti jatkavansa virassa “toistaiseksi” kunnes uusi presidentti on valittu. Ratkaisu ei ole kovinkaan tavallinen normaalissa demokratiassa, mutta eipä Romania sellainen taida ollakaan enää. Sama yhdeksänjäseninen perustuslakituomioistuin, joka myönsi presidentille valtuudet jatkaa virkakautensa jälkeen, kumosi yksimielisesti vaalien tuloksen Suomen itsenäisyyspäivänä, vaikka toisen kierroksen äänestys ulkomailla oli jo alkanut. Syy on jäänyt epäselväksi, tapahtumasta on jo kaksi viikkoa. Romaniassa kukaan ei luota sen paremmin poliitikkoihin kuin mediaankaan, joten villejä arvauksia ja teorioita riittää. Faktoja on saatu vähän, mutta käänteitä tässä tarinassa riittää kuin turkkilaisessa saippuasarjassa.
Miten tässä näin kävi, taas? Kuten viimeksi epäilin, testissä on Romanian demokratian toimiminen – eikä testi mennyt kovin hyvin. Epäilyjä sen toimivuudesta en ole keksinyt itse, vaan aiheesta ovat muutkin olleet huolissaan. Sabina Fati kirjoitti Deutche Welleen jo tammikuussa näin: “vuonna 2024 suurin vaara on demokratian romahdus, koska maasta puuttuvat oppositio ja kriittinen lehdistö, jotka saattaisivat pysäyttää vallan väärinkäytökset.” Valtaosa lehdistä ja televisiosta on tiukasti valtapuolueiden talutusnarussa, koska ne rahoittavat mediaa miljoonilla. Media tekee kaikkensa saadakseen opposition näyttämään mahdollisimman epäilyttävältä. Tukisummat ovat kasvaneet huomattavasti viimeisen kahden vuoden aikana. “Ilman vapaata lehdistöä ja toimivaa oikeusjärjestelmää, demokratia kuolee ennen kuin romanialaiset ehtivät edes huomata”, Sabina Fati kirjoitti. Luulen kyllä, että romanialaisetkin huomaavat, mutta mitä he sille voivat tehdä.
Miksi vaalit yhtäkkiä peruttiin? Virallinen meriselitys on ollut voittaneen ehdokas Călin Georgescun kampanjaan liittyneet epäselvyydet ja mahdollinen vieraan valtion vaikuttaminen vaaleihin. Siis ei äänestykseen, vaan kampanjaan, joka näkyi lähinnä TikTokissa. Näille syytöksille on odotettu katetta jo kaksi viikkoa, mutta todisteita ei ole löytynyt kummankaan väitteen tueksi. Selvittäminen on kuulemma “monimutkaista”, mutta Venäjää osoitellaan silti. Näyttää siltä, että vaalit peruttiin epäilyksen, ei konkreettisen näytön perusteella. Minkälaista oikeutta se on? Toiseksi jos ongelma liittyy vain yhden ehdokkaan kampanjarikkomuksiin tai rahoitusepäselvyyksiin, miksi perua vaalit. Olisivat kai muut ehdokkaat halunneet jatkaa. Äänetkin oli jo laskettu kahteen kertaan. Nyt kaikkien äänet hylättiin. Yleensä jos lakia rikotaan, asia viedään oikeuteen. Sellaisestakaan ei ole ollut puhetta.
Onko presidentti sitten kaapannut vallan? En usko, että siitä on nyt kyse, vaikka teknisesti siltä näyttäisikin. Kuvio ei tainnut olla suunniteltu. Kukaan itseään kunnioittava poliitikko ei julistaisi vaalitulosta hyväksytyksi ilmoittaen, että toinen kierros käydään suunnitellusti, ja kahden päivän päästä nolaisi itsensä muuttamalla mielensä. Ei jääne kenellekään epäselväksi, että määräys on tullut jostain muualta. Helpointa olisi epäillä EU:n johtoa, varsinkin kun siellä vieraillaan useimmin ja EU:lla on asiassa myös eniten menetettävää. Eihän Brysselissä haluta, että romanialaiset valitsevat itselleen kansallismielisen änkyräpresidentin kun ongelmia on muidenkin jäsenmaiden kanssa jo riittävästi. Jos sen estämiseksi ollaan valmiita romuttamaan demokratia EU-maassa, pelissä täytyy olla todella isot panokset.
Kuka sopasta hyötyy? Romania on iso maa ja juuri nyt strategisesti tärkeä Natolle Ukrainan sodan takia. Jos jotain on jo suunniteltu, ei ole varaa päästää ulkopuolisia heittelemään kapuloita rattaisiin. Natolla on paljon pelissä. EU-politiikka taas on pulassa Georgiassa, jossa myös äänestettiin “väärin”, vaikka EU:ssa yritetään saada Georgia liittymään länteen. Sekä Unkarissa että Slovakiassa, joka nyt vaatii Unionin johdolta selvitystä pandemian aikana suhmuroiduista salaisista sopimuksista. EU:ssa ei pidetä niistä, jotka ovat eri mieltä globalismin ihanteiden kanssa. Moldovassa tulos oli niukka länsimielisten voitto, joka tuli vain ulkomailla asuvien moldovalaisten äänillä. Väitteen mukaan Georgian pääministeriä olisi uhkailtu EU:ssa, että hänelle saattaisi käydä kuten Ficolle Slovakiassa. Tosin keväinen murhayritys epäonnistui. Trump väisti myös luodit. Älkääkä väittäkö, ettei mikään näistä liity toisiinsa. Ainakin on kaikille selvää, että 17 vuoden EU-jäsenyyden jälkeenkin Romania on surkeassa kunnossa. Kehitys ei näy katukuvassa.
Mitä on demokratia? Kansalaisilla on yhtäläinen oikeus äänestää ja vaikuttaa yhteisiin asioihin. Kun tämä oikeus on peruttu, ei demokratia enää toteudu. Nämä ovat kovia päätöksiä, joissa ei kansalaisten äänioikeus paina. Demokratian ja oikeusvaltion periaatteilla on samalla pyyhitty takapuolta. Sehän onnistuu maassa, jossa sekä poliittinen johto että korkeimmat oikeusasteet ovat oletetusti ostettavissa. Hauska sattuma sinänsä, että Romanian vaalit voittanut ehdokas Georgescu lausui tämän väitteen ääneen jo ennen vaalien perumista. Voi olla, että mennään salaliittoterioiden puolelle jo, mutta asetelma voi selittää myös ehdokkaan salaiset tapaamiset palkkasotilaiden kanssa. Ehkä ne, joiden varpaille hän oli aikonut astua ovat juuri niin vaarallisia vihamiehiä. Georgescu kieltäytyi kampanjan ajaksi tarjotuista valtion turvamiehistä.
Mitä seuraavaksi tapahtuu? Presidentinvaali on siirretty pidettäväksi ensi vuonna. Veikkaan ettei kiirettä niiden järjestämisessä ole. Veikkaan myös, että näyttämölle ehditään tyrkkiä monta “sopivaa” ehdokasta, jotta kansalle tulee mielikuva, että he saavat ihan itse valita. Tuttu politiikan tutkija sanoi, että nykytilanne muistuttaa enemmän kommunistista diktatuuria kuin länsimaista demokratiaa. Se on karu analyysi. Nykyinen poliittinen johto käy samalla keskenään hallitusneuvotteluja. Oikeistolainen oppositio on jätetty neuvotteluista ulos. He ovat kuin perheen veneen karille ajaneet vanhemmat, jotka yrittävät esittää lapsille, että kaikki on hyvin vaikka vene on puolillaan vettä. Ollaan niin kuin mitään ei olisi tapahtunut, ettei pelko tarttuisi lapsiin. Lapsia, eli kansaa, he kohtelevat idiootteina, mutta se voi olla kohtalokas virhe. Samanlaiseen ylimielisyyteen on Romaniassa sorruttu joskus ennenkin, eikä sekään päättynyt hyvin.
Kommentit
Lähetä kommentti