Moraalipoliisista päivää

Hallitus pohtii parhaillaan uusia kieltoja ja rajoituksia, joiden lausumat ja sanamuodot tulevat jäämään historiaan. Inhimillisten ilojen rajoittamisella on maassamme muutenkin pitkät perinteet, syyt vain ovat vaihdelleet. Viruksen leviäminen halutaan kuulemma pysäyttää, mutta tiedetäänkö ihan oikeasti mistä kiellosta ja rajoituksesta on hyötyä ja minkä verran? Tällä hetkellä ravintolat ja kuntosalit saavat olla auki, mutta kirkot ja kirjastot on laitettu kiinni. Se on tietoinen, valittuihin arvoihin perustuva päätös, jolle on vaikea kuvitella lääketieteellisiä perusteluja, mutta se vaikuttaa meidän kaikkien hyvinvointiin. Ruumiinkulttuurille peukkua, hengenravinnolle ei. 

Ennenkin osattiin. Alkoholijuomien myynnin kieltävä laki oli Suomessa voimassa 1919–1932. Todennäköisesti se toimi tarkoitustaan vastaan ja alkoholin kulutus nousi, ainakin viinan salakuljetus lisääntyi. Kieltolakia ei enää ole, mutta yhtä vaikeasti perusteltava Alkon monopoli meillä yhä on. On muuten ollut kieltolaista saakka. Viinaan on kuollut paljon suomalaisia, mutta onko viinan puutteeseen vielä kukaan menehtynyt? Pidän kyllä laulamisesta, mutta en millään usko että kukaan kuolee siihen, ettei pääse laulamaan karaokea. Maskinkaan ei pitäisi estää laulamista. 

Viihteen ja kulttuurin lisäksi pandemiasta on kärsinyt myös monen rakkauselämä. Niin pari- kuin irtosuhteetkin voivat olla koetuksella. Siinäkin on hyvä muistaa, että rajoituksia on ollut ennenkin. Avioliiton ulkopuolinen seksi oli laitonta sata vuotta sitten ja vähintäänkin paheksuttua vielä kauan sen jälkeen. Aviorikosta nimitettiin huorinteoksi ja rakkaus samaan sukupuoleen muuttui luvalliseksi vasta 1971. Sodan aikana tanssiminen oli kielletty, sitä pidettiin moraalisesti arveluttavana. Traumaattisesta kiellosta on julkaistu viime vuonna kirjakin. Kaikesta on selvitty. 

Itse asiassa kieltoja löytyy jo valmiiksi joka lähtöön. Lainsäätäjät ovat ennenkin olleet kekseliäitä kun on kyse hauskanpidosta. Joku logiikka on varmasti olemassa, sitä ei vain aina huomaa. Alkoholia saa myydä vasta aamuyhdeksältä, vaikka kauppa olisi jo sitä ennen auki. Pienpanimo ei saa myydä itse omia tuotteitaan. Viinitila sen sijaan saa. Alkoholin mainontaa on meillä rajattu monella tavalla, mutta samaan aikaan valtion oma vedonlyöntiyhtiö saa altistaa koko kansaa uhkapelin houkutuksille. Missä se moraalinen etusormi on? Onko pandemian aikaan sopivaa voittaa lotossa? 

Lisää inspiraatiota lainsäätäjille löytyy Amerikasta. Arkansasissa mies saa lyödä vaimoaan kerran kuukaudessa. Iowassa yksikätisen pianistin on esiinnyttävä ilmaiseksi. Marylandissa ei saa viedä leijonaa elokuviin eikä Minnesotassa nukkua alasti. Nukkumisen valvominen lienee jokseenkin hankalaa. Alabamassa jäätelöä ei saa pitää takataskussa. Odotan innolla minkälaisiin lainsäädännön helmiin pandemian torjunnassa vielä päästään. Emme ole välttämättä enää kovin kaukana Israelin mallista, jossa vain kyseenalaisella rokotuspassilla pääsee julkisiin tiloihin. 

Mitä pidempään tämä jatkuu, sitä varmempi voi olla vain yhdestä asiasta: maskin takana ei hymyilytä. Pahoittelut ikävästä otsikosta. Kaipaan teatteria, konsertteja ja kuorolaulua. Haluan, että niiden kieltäjät joutuvat teoistaan vastuuseen. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Selkä vääränä

Olen lukenut toimitusehdot

Käyttäkää terveinä!