Antiskeptinen interventio

Kun asuu ulkomailla, on syytä aika-ajoin muistuttaa itselleen miten tärkeää on ajatella positiivisesti. Varsinkin silloin kun kaikki ei mene niin kuin toivoisi, tai mikään ei mene niin kuin toivoisi. Kun kaikki tapahtuu liian hitaasti, tai yhtään mitään ei tapahdu, ihmiset ovat omituisia, kukan ei ymmärrä sinua ja sääkin on hanurista. Kulttuurishokki on kaivautunut ihon alle. Yrität googlata myönteisen ajattelun ohjeita, mutta mikään ei kuulosta uskottavalta. Suosittelen tekemään listan asioista, jotka ovat mukavia ja joista tulee oikeasti hyvä mieli. 

1. Syö hyvin. Ulkona syöminen ei Suomessa ole edullista. Mutta jos asut ulkomailla, se voi olla sitä. Romaniassa on erittäin helppo mennä istumaan terassille ja tilata ruokalistalta sitä mitä mieli tekee. Hintoja ei tarvitse murehtia. Syrjäseudulla eksoottiset vaihtoehdot ovat vähissä, mutta minulle sopivat myös pizzat, burgerit, pastat ja pihvitkin. Samalla kun odottaa ruokaa saa rentouttavan meditaatiohetken kaupan päälle. Nopeita lounaita täällä ei ole. Ihmisellä, jolla on varaa tulla ravintolaan, ajatellaan olevan myös aikaa odottaa annostaan. 


2. Lue kirjoja. Minulla on onnekkaasti ruhtinaallinen kokoelma suomenkielistä kirjallisuutta omassa hyllyssä. Olen viisaasti varautunut muutaman vuoden lukutarpeisiin. Mitenkään muuten en osaa varautua sotaan, pandemiaan tai maailmanloppuun. Hyllyssä odottavat paksut Rushdiet, Franzenit, Pamukit ja rivi Anais Ninin päiväkirjoja. Jos lukeminen silti loppuisi jostain ihmeen syystä, lisää kirjoja saa tilaamalla netistä. Testasin jo oman mielenrauhani takia palvelua. Finlandia-kirjassa ainakin on loistovalikoima käytettyjä kirjoja erittäin kohtuulliseen hintaan ja tilaaminen on tehty helpoksi. Laatikollinen kirjoja saapui kuriirilla jämptisti kotiovelle muutamassa päivässä ja kyyti maksoi kympin. 


3. Leiki että olet lomalla. Älä juutu rutiineihin. Tee parin päivän retki lähikohteeseen, aja vuorille tai merenrantaan. Nähtävää ja uusia paikkoja on aina lähelläkin ja kaikki on edullista, paitsi ehkä bensa. Voit ottaa myös bussin tai vaikka höyryjunan, mennä naapurikaupunkiin teatteriin tai konserttiin. Tai osallistu elokuvafestareille, kuten itse juuri tein. Sympaattisessa avajaisnäytöksessä oli 18 katsojaa ja meistä huolehtimassa 12 vapaaehtoista festarityöntekijää. Elokuva myöhästyi puoli tuntia kun jostain piti hakea yksi puuttuvat kaapeli. Ei se mitään, odotimme kiltisti. Kukaan ei hermostunut eikä lähtenyt kotiin. 


4. Unohda kiire. Mihin meillä muutenkaan on kiire? Jos hommia ei ehdi tehdä tällä viikolla, ne voi tehdä ensi viikolla tai ensi vuonna. Opettele lisää Chopinin preludeja.  Ne eivät vanhene eikä niitä voi soittaa koskaan liikaa tai liian hyvin. Avaa kolmen euron viinipullo ja istu terassilla kuuntelemassa kaskaiden siritystä kunnes ilta pimenee. Elämä on muutenkin liian suorituskeskeistä. Koko ajan pitäisi pyrkiä eteenpäin, matkustaa kauemmas, hankkia lisää tavaroita, ottaa käyttöön uusia sovelluksia ja parantaa elintasoa. Pitää olla aktiivinen, kunnianhimoinen ja pätevä. Miksei voi yhtä hyvin olla laiska ja tekemättä mitään? Ainakin vähän aikaa. 


5. Älä seuraa uutisia. Keskustelin ortodoksimunkin kanssa. Hän kertoi luopuneensa älypuhelimesta. Jokainen tietää, ettei sellainen ratkaisu ole helppo, oli sitten munkki tai maallikko. Kysyin varovasti miten sujuu. Elämänlaatu on kuulemma parantunut. Ymmärrän, että munkit ovat luopuneet monesta muustakin, mutta silti jostain syystä juuri tämä uhraus kuulosti merkitykselliseltä. Uutiset ovat täynnä negatiivisia asioita, jotka triggeröivät pelon ja vihan tunteita. Mistä jää paitsi, jos ei tiedä mitä jossain päin maailmaa on tänään tapahtunut? Jos se on tärkeää, siitä kyllä kuulee, munkki totesi. Älypuhelimesta luopumista en edes yrittäisi, mutta vain osittainenkin uutispimento kuulostaa oikein hyvältä. Heittäydyn siihen iloisin mielin. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Selkä vääränä

Olen lukenut toimitusehdot

Käyttäkää terveinä!