tiistai 10. elokuuta 2010

Ilmasto tulee, oletko valmis?

“Isä, miksi ykkönen myrisee siellä pilvien takana?”, kysyi lapsi kun pääsimme autoon. Ehdimme juuri nähdä ja videoida kun mahtava pilviseinä kohosi talojen takaa. Sade iski ikkunoihin. Ja pimeys tuli. En ole koskaan nähnyt myrskyn nousevan niin nopeasti ja niin dramaattisesti. Muutamassa sekunnissa joka puolella salamoi, jyrisi, tuuli ulvoi ja vesi ryöppysi pitkin katuja. Olimme kuin 3D-elokuvassa. Lapsia pelotti, mutta vanhemman velvollisuus on vakuuttaa ettei meillä toki ole mitään hätää. Kaikki on hyvin, nukkukaa rauhassa. Vaikkei siitä olisikaan niin varma.

Kun pääsimme kotiin, oli ukkonen vienyt meiltä valot, mikä taas kiehtoi lasten mielikuvitusta kynttilöiden lepattaessa. He kysyivät monta kertaa miksi ja mihin se ne vei. Isä ei kyllä tiennyt sitäkään. Olen nähnyt myrskyjä ennenkin ja pelännyt, mutta en Suomessa. Tällaista hellekesää ei kukaan muista kokeneensa. Ei se ukkonen niinkään pelota, vaan se mitä muuta vielä on odotettavissa. Mitä muita ennätyksiä vielä rikotaan? Kun luonnon tasapaino horjahtaa, seuraukset ovat suuria ja me nautimme niistä jo nyt. On turha sanoa, ettei meitä olisi varoitettu.

Suomeen ovat tänä kesänä eksyneet pitkäjalka, mehiläissyöjä ja kenttäkerttunen. Kauniita lintuja, mutta entä jos ensi vuonna tulee vähemmän sympaattisia otuksia, jotka purevat ja pistävät. Tänä vuonna mehiläiset ovat kuivuuden takia syöneet varastonsa itse. Hunajaa ei siis tule. Pärjäämme ilmankin, mutta kun sadot heikkenevät kaikkialla. Nälänhätä lisääntyy. Jäätiköt sulavat. Vesipula kasvaa kuivilla alueilla. Merenpinta nousee, lajeja kuolee, trooppiset taudit leviävät. Pakolaisuus lisääntyy. Mukavaa kun on lämmintä, sanovat suomalaiset.

Äärimmäiset sääilmiöt lisääntyvät kaikkialla. Jos pieni, vaatimaton trombinpoikanen saa tsunamin näköistä tuhoa aikaan Uuraisten mäntymetsässä, mitä täysikasvuinen pyörremyrsky sitten tekisi? Aika näyttää ehkä meille senkin. Alkuvuodesta tehdyn tutkimuksen mukaan 48% suomalaisista uskoi yhä, että ilmastonmuutoksen seurauksia on liioiteltu. 15% uskoi, että seurauksia on vähätelty. Minä uskon, että kukaan ei ihan tarkkaan tiedä mitä ne seuraukset tulevat olemaan. Niitä on hyvin vaikea ennustaa.

Osmo Soininvaara ennusti kesäsään hyvin täsmällisesti oikein blogissaan jo helmikuussa, tosin meteorologin avustuksella. Kirjoitus sai peräänsä toista sataa vähättelevää, herjaavaa ja huvittunutta kommenttia. Näitä irvailijoita Soininvaara kutsuu denialisteiksi, ilmastonmuutoksen kieltäjiksi. Joku heistä on epäilemättä uskossaan niin vakaa, että pitää vakaumuksestaan kiinni, vaikka vettä olisi kaulaan asti. Ihminen on yksinkertainen ja jääräpäinen otus. Me uskomme vasta kun näemme ja kaikki eivät usko sittenkään.

Viisaat ovat tienneet jo kauan, että maapallo lämpenee ja se on ihmisten toimien ja kasvihuonekaasujen syytä. Sekin on tiedetty, että nopeus voi yllättää, jos ei toimita nopeasti. Halua ja vastuullisuutta toimia taas ei ole oikein löytynyt. Olemme kohtalomme armoilla, kun mitään heräämistä ei ole vieläkään tapahtunut. Loppuun ei jää muuta mahdollisuutta, kuin siteerata suurta ajattelijaamme, Matti Nykästä. Elämä on ihmisen parasta aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti