Löylykonsultti

Me olemme onnekkaita. Naapurissa on ihan oikea puulämmitteinen sauna, heti aidan toisella puolella. Kotiportilta näkee, onko naapurin saunassa kylpijöitä. Sauna lämpiää joka päivä ja kylpylässä on suolavesiallas ja palju ulkona avantouintia varten. Saunakin on varsin kelvollinen, täkäläisittäin löylyjen aatelia. Käyn siis siellä saunomassa, mutta ei sitä suomalaisittain oikein ole suunniteltu. Saunassa on aina yli 90 astetta lämmintä ja lauteet ovat tulikuumat. Kävijöitä kuitenkin riittää. Vakavasti asiaan suhtautuvat saapuvat löylyihin suippokärkinen saunahattu päässä. 


Olen käynyt kuukauden sisällä neljässä eri saunassa. Iloitsen toki siitä, että Romaniassakin on saunoja. Itse asiassa siitä on tullut trendi, kaikki hotellit haluavat oman spa-osastonsa hammameineen ja porealtaineen. Mutta silti, liian monessa saunassa on kaikenlaisia kummallisuuksia, jotka häiritsevät suomalaista saunojaa. Saunomisesta romanialaiset eivät valitettavasti ymmärrä yhtään mitään. On joko liian kuuma tai liian kylmä. Oven alla on kynnys, ilmanvaihto puuttuu, löylykiuluja tai kauhoja ei ole ja usein kielletään jopa löylynheitto. Jos sauna ei tuuletu tai kuiva kunnolla, lauteet varmasti homehtuvat, kuten uimahallissa oli käynyt.


Romanialaiset uskovat, ettei ns. kuivassa saunassa (dry sauna) kuulu heittää vettä kiukaalle. Minä heitän silti, jos varusteita ei ole tarjolla, vien oman vesipullon mukaan. Kukaan ei ole vielä moittinut. Eihän se ole mitään saunomista, että istutaan lämpimässä huoneessa ja toivotaan, että tulisi hiki. Seinällä on tiimalasi, joka mittaa 15 minuuttia. Monet uskovat, että on hengenvaarallista istua saunassa yhtään pidempään. Romanialaiset tulevat kuitenkin, vaaroista huolimatta saunomaan juuri terveyssyistä, mikä on tietysti ihan oikein. Saunassa ei siis käydä huvin vuoksi. Vain hullu suomalainen saunoo pelkästä saunomisen ilosta. 


Jokaisesta saunasta, tai oven ulkopuolelta löytyy täällä saunomisen säännöt. Joka paikassa ne ovat erilaiset. Älyttömin kaikista oli tyylikkään hotellin kylpyläosastolla, jossa kiellettiin sauna alle 16-vuotiailta. Niinpä muitakaan sääntöjä ei ole tullut noudatettua. Suomalainen osaa kyllä poistua saunasta, jos on liian kuuma tai tulee huono olo. Ja juoda jos on jano. Sen sijaan että pelotellaan saunomisen vaaroilla, romanialaisilta voisi kieltää joka paikassa mukana kulkevat älypuhelimet sekä saunassa että uima-altailla. 


Epäilen, että malli saunomiseen on tullut Saksasta. Sääntöihin suhtaudutaan kuitenkin rennommin, mikä on tietysti hyvä. Saksalaiset myös saunovat alasti, tai näin olen kuullut. Romanialaiset eivät ole yhtä vapaamielisiä, täällä ujostellaan alastomuutta. Nuoret miehet ovat jopa niin arkoja, etteivät uskalla uimahallin pukuhuoneessa edes riisuutua vaan vetävät uimahousut alushousujen päälle ja ryntäävät altaaseen. Myöskään peseytymistä ei ole varsinaisesti onnistuttu yhdistämään saunomiseen. Kylpylöissäkään ei ole ollut tarjolla saippuaa, vaikka saunaosastolle voi tilata pizzaa ja olutta. 


Koska suomalaisena tiedän omasta kokemuksesta kuinka saunominen suoritetaan oikeaoppisesti ja paljonko löylyä kuuluu heittää, olen ryhtynyt omatoimisesti saunaoppaaksi paikallisille. Onneksi romanialaiset tykkäävät puhua ja saunassa syntyy hyviä keskusteluja. Kerron siis ylälauteelta kysymättäkin kuinka saunassa kuuluu olla ja jos joku on kiinnostunut, myös sen miten sauna kuuluu lämmittää ja rakentaa. -Älä jätä muovimukeja lauteille, ota kauha pois vedestä, istu alemmalla lauteella jos on kuuma jne. Vien maailmalle saunomisen ilosanomaa kauhallinen kerrallaan. Entisaikaan oli saunottajia, nykytitteliksi sopii paremmin löylykonsultti. 


Jos siis tarvitset löylykonsulttia, ota yhteyttä. Tulen mielelläni teille saunomaan ja opastamaan kylpemisen jalossa taidossa. Palvelu ei maksa mitään, mutta saunan omistaja saa tarjota kylmät juomat. 

Kommentit

  1. Onpa hauska ja valaiseva kirjoitus romanialaisista saunomistavoista. Sinne tarvitaan toden totta sauna- ja löylykonsultteja.Pakkasi naurattamaan, miten ne nuoret miehet sitten märissä uima- ja alushousuissa vetävät farkut jalkaansa ja lähtevät kotiin.

    VastaaPoista
  2. En ajatellut edes noin pitkälle märkiä housuja, kun koko idea oli muutenkin niin häiritsevä. Mutta hyvä huomio.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Selkä vääränä

Olen lukenut toimitusehdot

Käyttäkää terveinä!