keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Tabusoppaa

Kouluruoka on hyvää ja terveellistä. Näin meille on opetettu, ainoana oikeana totuutena, jota ei sovi kyseenalaistaa. Ainoa mikä enää on ihan varmaa on se, että kouluruoka on erittäin halpaa. Annos maksaa noin 70 senttiä. Valitettavasti se näkyy myös laadussa ja laadunvalvonnassa, koska viikon sisällä kouluissa on tarjoiltu riisiä kovakuoriaisilla sekä nakkikeittoa aux souris eli hiirellä höystettynä.
Joensuun ruokapalvelupäällikkö Pirjo Mäkinen totesi vain, että harvoin tällaista sattuu. Juu, eihän sitä onneksi joka päivä ja se onkin helpottava kuulla. Miten usein tällaista saa tapahtua? Käsi ylös ne, jotka menisivät uudestaan syömään siihen ravintolaan, jossa on kerran tarjoiltu kuoriaisia riisin seassa? Koululaiset menevät, vaihtehtoja ei ole. Muutama vuosi sitten Joensuussa löytyi sairaalan ruoka-annoksesta kokonainen hiirenpää. Paikallinen ruokahuollon vastaava kertoi, että potilas otti pian koko asian huumorilla. Heh heh, hiirenpää.
Onneksi tätä ei tapahdu usein. Kun espoolaisessa koulussa ruoasta löytyi hinkalokuoriaisia, nettikirjoittelussa hoettiin kerta toisensa jälkeen, miten ötökät ovat ihan tavallista ravintoa joissakin maissa ja hyvin proteiinipitoista purtavaa. Ei ole kauan siitä, kun Vantaalla tapeltiin kalapuikoista. Kauniaisissa lukiota käyvä tyttö taas kertoi, että heillä kouluruoka on mainiota. Se tehdäänkin koulun omassa keittiössä.
Vaimoni päätyi keskustelemaan aiheesta työkaverinsa kanssa, joka loukkaantui henkilökohtaisesti kouluruoan kritisoimisesta. Kritiikin kohteena ei ollut vain lasten ruoka, vaan ilmeisesti suomalainen kulttuuri. Kuitenkaan ruoka ei hänen mielestään voinut olla suomalaista – sen täytyy olla tuontitavaraa. Ulkomaalaisten syytä on myös se, ettei ruokabudjettiin ole enempää rahaa. Valtion rahat menevät pakolaisten elättämiseen. Siis pakolaispolitiikka on syynä kouluruoan huonoon tasoon. Voilà.
Vastaavanlaiseen isänmaan asialla -ajatteluun olen törmännyt muuallakin. Ideologia on aukoton: jos vikaa ei ole, miksi mitään pitäisi muuttaa. Kun ei haluta tai pystytä keskustelemaan asioista, alennutaan omien uskomusten hokemiseen ainoana totuutena. Jos epäkohdista ei saa puhua, niitä ei ole ja näin maailma pysyy tuttuna ja turvallisena. Kehitys pysähtyy ja ongelmien korjaaminen on mahdotonta. Mieluummin kuolen kuppaan kuin näytän vehjettäni lääkärille. Lippu korkealle!
Tänään tuli isommalle lapsista kutsu esiopetukseen. Reilu vuosi ja sitten hän on koulussa, terveellisten ja hyvien ruoka-annosten armoilla. Vieläkö koulussa on pakko syödä? Laittaisin mielelläni omat eväsleivät ja maitopullon tai kebab-rahat mukaan. Jos me vanhemmat emme vaadi nyt muutosta, kukaan muu ei sitä tee. Meidät on vain sosialismin hengessä opetettu syömään lautanen tyhjäksi, maistamaan kaikkea ja olemaan hiljaa pöydässä. Ehkä tapojen olisi aika muuttua.

2 kommenttia:

  1. Meidät suomalaiset opetetaan tähän joukkoruokailuun pienestä pitäen, jonotamme kiltisti ja syömme lautasen tyhjäksi, se on se juttu. Ruoan 'tekninen' laatu eli hygienisyys on tärkeintä, muulla laadulla, eli lähinnä hyvällä maulla, ei ole niinkään väliä. Joskus ajattelen, että osalla kansalaisista ei ole makuhermoja ollenkaan.

    Toivottavasti tulevaisuudessa voimme rakentavasti kritisoida suomalaisia ilmiöitä niin, ettei sitä heti koeta hyökkäyksenä kaikkea suomalaista vastaan! Iloista itsenäisyyspäivää 2011!

    VastaaPoista
  2. Hyvä kommentti. Toivon ihan samaa tulevaisuudesta. Asiat etenevät kyllä, mutta hitaasti. Ehkä tulevaisuus on valoisampi jo lähimpien sukupolvien aikana.

    VastaaPoista