Aikamatkustajan opaskirja on ilmestynyt

Tämä blogi on ollut olemassa jo viisitoista vuotta ja julkaistuna on lähes 300 postausta. Suurin osa teksteistä käsittelee paluumuuttajan kulttuurishokkia, kotiinpaluuta ulkomailla asumisen jälkeen, siitä selviytymistä sekä nyt enemmän ulkomailla elämisen aiheuttamia positiivisia traumoja ja kulttuurien yhteentörmäyksiä. 


Paluumuuttajan kulttuurishokki on tietokirjallisuudessa niukasti käsitelty aihe. Siksi päätin julkaista blogikirjoituksiin perustuvan Aikamatkustajan opaskirjan, jotta aihe tavoittaisi myös ne lukijat, jotka eivät ole seikkailleet täällä blogiversumissa. Kirja sisältää 103 kirjoitusta kulttuurieroista ja luettavaa on 235 sivua sekä 25 piirroskuvaa. 


Kulttuurishokin kokemusta ei oman kokemukseni mukaan oteta kovin vakavasti. Siitä kärsivä jää helposti yksin, ilman vertaistukea tai ammattiapua ja joutuu selviytymään omin päin. Viranomaisia paluumuuttajan "kriisi” ei kiinnosta tippaakaan. Toki ahdingosta selviää kuivalle maalle ajan kanssa. Tilanteeseen sopeutuminen vain saattaa viedä vuosia. Tieto siitä, että joku muukin on käynyt läpi saman ja selvinnyt hengissä ei lisää tuskaa vaan helpottaa oloa. 


Takakanteen kirjoitin näin: vanhan intiaaniviisauden mukaan sielu jää matkalle, jos matkustaa liian nopeasti. Se tulee kyllä perille, mutta vähän jäljessä. Maasta toiseen muuttaminen on antoisa kokemus, siinä vain on sama vaara. Harkittuunkin ympäristönvaihdokseen sopeutuminen vie aikansa. Lähteminen kotimaasta on usein helpompaa kuin sinne palaaminen.


Paras lääke, jonka itse olen löytänyt, kirjoittamisen lisäksi, on huumori. Toivon, että se välittyy myös teksteistä, joita ei ole tarkoitettu otettavaksi liian vakavasti. Aikamatkustajan opaskirja ei myöskään ole oikeasti opas eikä kaikkia neuvoja kannata muutenkaan aina noudattaa. Kuten blogissakin, kirjoituksia voi lukea missä järjestyksessä tahansa ja monet kokemuksistani ovat toivottavasti ajasta ja paikasta riippumatta universaaleja ja inhimillisiä. 


Jos haluat tilata kirjan suoraan postissa hintaan 15€ + postituskulut, lähetä nimi ja osoitetiedot sähköpostilla aikamatkustaja@gmail.com. Saat tilausvahvistuksen ja maksuohjeet, varmistan myös kirjan saatavuuden ja toimituskulut. Paketti lähtee matkaan heti seuraavana arkipäivänä. 


P.S. Kirja löytyy myös hyvin varustetuista kirjakaupoista. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Selkä vääränä

Olen lukenut toimitusehdot

Käyttäkää terveinä!