Perheyrityksen vuosikatsaus

No niin, uusi vuosi on taas alkanut ja on jo aika lailla palattukin arkeen. Käydään vielä vähän perheyrityksen tilannetta läpi näin yhteisesti jos kaikki malttavat istua hetken paikoillaan. Tämä ei vie kauan. Vuosi on uusi, mutta haasteet pitkälti samoja kuin viime tilikaudellakin. Talous- ja markkinatilanne ovat hankalia, vaikka pientä syytä toiveikkuuteen onkin ilmassa. Investointeihin ei kuitenkaan ole nyt varaa, vaikka esimerkiksi tabletteja ja konsolipelejä on kovasti toivottu. Samalla henkilöstöllä mennään eikä muutoksia ole tiedossa. Ymmärrän kuitenkin hyvin henkilöstön huolen siitä, että suurimmat haasteet liittyvät edelleen nuoreen toimitusjohtajaamme ja hänen käytökseensä. Toivon kaikilta edelleen malttia ja kärsivällisyyttä. Tiedän, ettei tämä ole helppo juttu, mutta perheyrityksen johtaminen on herkkä taitolaji ja kokemus opettaa. 

Toimitusjohtajasta voisin sen verran vielä sanoa, että hän on viime vuoden aikana oppinut paljon toimialan sanastoa ja osaa nyt ilmaista itseään ja toiveitaan aikaisempaa eksaktimmin. Hän on myös oppinut käymään itse wc:ssä mikä huomattavasti keventää meidän kaikkien työtaakkaa, vaikka pyyhkimisessä tarvitseekin vielä apua. Mitä käytökseen ja johtamiseen tulee, hän edelleen varmasti kiljuu, itkee ja polkee jalkaa ja jopa lyö työntekijöitä. Varsinkin jos ei saa nukkua riittävän pitkiä päiväunia. Tästä on keskusteltu monta kertaa ja hän ymmärtää itsekin ettei sillä aina ole toivottua motivointivaikutusta. Lällättelystä ja sohvalla pomppimisesta on istuttu sisäinen palaveri. Muistutan kuitenkin kaikkia siitä, että hän on meistä nuorin ja siksi ennakkoluulottomin ja innovatiivisin johtamaan tätä yritystä. Annetaan hänelle mahdollisuus tehdä niin. 

Hallituksen puheenjohtaja käy nyt firman ulkopuolella töissä, joten hän ei juuri osallistu operatiiviseen toimintaan. Myynti- ja markkinointijohtajat jatkavat tutuissa rooleissaan ja heillä on paljon yhteisiä projekteja vastuullaan. Heidän osaltaan johtokunta toivoo jatkossa parempaa raportointia projektien etenemisen suhteen – missä mennään, ketä tavataan ja koska ollaan takaisin toimistolla, jossa heitä ei ole rehellisesti sanottuna kovin paljon aina näkynyt. Varsinkin jos palaverit jatkuvat iltamyöhään, kuten välillä ihan ymmärrettävästi käy. Passiivisuudesta ei kumpaakaan voi moittia, mutta yritetään saada niitä projekteja maaliin. Olisi myös hyvä vähän katsoa miten firmaa edustetaan. Tänä aamuna jouduin puuttumaan siihen, kun markkinointijohtaja oli lähdössä ulos sisähousuissa ja eriparisukissa. Ei näin. Skarpataan vähän ja pukeudutaan asianmukaisesti. 

Itse jatkan henkilöstöjohtajana kuten tähänkin asti, vaikka tuntuukin siltä, ettei titteli varsinaisesti vastaa enää toimenkuvaani, johon kuuluu käytännönläheisesti niin siivousta, ruoanlaittoa kuin pyykinpesuakin. Tietysti normaalien hallinnollisten rutiinien ohella. Työtunnit eivät ole työaikalakia nähneetkään ja työmäärä on välillä melkoinen. Toimitusjohtajan näkemyshän on se, että kahvin voi juoda yhtä hyvin kylmänä ja mitään lepotaukoja ei tarvitse pitää, joten tehokkuus edellä on menty koko vuosi. Jotenkin on silti selvitty ja positiivisella asenteella yritetään jatkaa edelleen. Loppuvuoden tulos on niukasti miinusmerkkinen eikä likviditeetissäkään ole kehumista, joten kaikkien työpanosta tarvitaan, että saadaan taas niin sanotusti tuulta purjeisiin. Näillä sanoilla haluan kiittää puhkikuluneesta vuodesta ja toivottaa meille kaikille menestystä ja jaksamista vuodelle 2017. Sköl!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Selkä vääränä

Olen lukenut toimitusehdot

Käyttäkää terveinä!