maanantai 9. elokuuta 2021

Pitkäkestoisia sivuvaikutuksia


Kesä on aina ollut romanttisten seikkailujen aikaa, mutta mikään ei enää ole niin kuin ennen. Viimeisimmän tiedon mukaan vaara vaaniikin juuri siellä missä seikkailutkin ovat ja tartuntamäärät kasvavat kohisten kun kohdataan toisia ihmisiä. Kysyin alansa johtavilta asiantuntijoilta miten arjen vaaroja voisi eliminoida ja vaaralle altistavia kontakteja välttää. Voiko siis ravintolassa käydä?

– Ravintolassa helposti turvavälit unohtuvat. Siinä on usein puheensorinaa ja musiikkiakin niin ihmiset joutuvat puhumaan kovaa. Pisaran ja aerosolin määrä lisääntyy mitä kovempaa puhutaan, professori Alle Kakselas toteaa. Tästä voi helposti vetää johtopäätöksen, että puhumista ravintolassa kannattaa välttää pisaratartuntojen minimoimiseksi.
 
– Terassit ovat pieniä, ja niissä voi olla positiivisia ihmisiä, Kakselas lisää. Mikäli terassilla on muita, sinne ei välttämättä kannata mennä. Juomien nauttiminen vielä onnistuu maskin kanssa. 
– Ruokaravintolassa on se, että kun syödään niin maskin joutuu ottamaan pois, ylijääkäri Erni Tasala kertoo. Seurassa tilanne johtaa helposti keskusteluihin. 

Vieraita ihmisiä saattaa kohdata myös ruokakaupassa. Maski suojaa ainakin siltä, ettei näe toisen ihmisen ilmeitä, eikä esimerkiksi tiedä yrittääkö tämä hymyillä.
 
– Kaupassa on tietysti se, että turvaväliä ei aina pysty pitämään, kun se ei aina riipu itsestä. Siellä voi joku roikkua selän takana, Tasala muistuttaa. 
– Meillä on tietoja siitä, että kohtaaminen ruokakaupassa on riittänyt tartuntaan. Lyhytkin kohtaaminen positiivisen henkilön kanssa vaikka oman talon rappukäytävässä on ilmeinen riski, injektioepidemiologi Bors Arkkuma sanoo. Katsekontaktia on syytä välttää. Sanomattakin lienee selvää, ettei tällaisen ihmisen kotiin ole syytä mennä lyhyellekään vierailulle. 

Toiset ovat saaneet jo luvan palata työpaikoille. Toimistoepidemioita on ollut ennen tätä pandemiaakin, vaikka monen yrityksen säännöissä on pyritty välttämään työntekijöiden välisiä lähikontakteja ja annettu myös ohjeita turvalliseen pukeutumiseen.
 
– En näe avokonttoria riskinä, se voi olla hyväkin ratkaisu, kun siinä ilmastointi voi olla tehokas ja tilaa on ehkä enemmän. Oma huone ilman ikkunoita on tietysti kaikkein paras, jos työpaikalla ollaan, Tasala pohtii. 
Etätyössä altistumisen vaara on pienempi, kun ruudulla näkee vain kasvot. Jos haluaa varmistaa oman turvallisuutensa, voi etäpalaverissakin pitää maskia. – Lähtökohtaisesti tämä riittää, Arkkuma sanoo. 

Koulut ja julkinen liikenne aiheuttavat myös vaaratilanteensa myös nuorille ja lapsille. Luokassa saatetaan istua eri puolilla ja silti on tullut tartuntoja, vaikka ei olisi sitä katsekontaktiakaan alussa. Etäkoulu vähensi kohtaamisia, mutta nuoret tapaavat kuitenkin kouluajan ulkopuolella. Maskeja ei siellä pidetä.
 
– Junassa voi olla paljon väkeä, se on hankalaa kun siellä ollaan pitkään, ja istutaan vierekkäin, Tasala kertoo. Onneksi suomalaiset eivät busseissa normaalisti puhu toisilleen.
– Jos puhutaan Helsingin tilanteesta, ja verrataan vaikka Kolarin tilanteeseen, riskihän on tietysti ihan erilainen, Arkkuma pohtii. On varmasti turvallisin vaihtoehto kaikkialla ajella omalla autolla yksin ja olla ottamatta ketään kyytiin.

Oma vaaransa ovat myös yleisötapahtumat, joissa ihmiset pakkautuvat lavan eteen ja unohtavat turvavälit. Niin ravintoloissa kuin konserteissa tyypillisesti saadaan lyhytkestoisia oireita, mutta myös useista pitkäkestoisista tapauksista on raportoitu. Pitkäkestoisten oireiden kanssa joutuu pahimmillaan sinnittelemään koko loppuelämän.
 
– Jos näin avokeittiöpsykologina puhuu, totta kai pitäisi lopettaa kaikki massatapahtumat, mutta asialla on aina monta puolta. 
– En halua sillä tavalla ns. long marriagea lähteä suosittelemaan, Erni Tasala painottaa. Seuraukset ovat aina vakavia. Tulee lapsia, asuntolainaa, kalliita harrastuksia, lomamatkoja. Siitä on vaikea päästä koskaan irti. Kaikkia pitkän aikavälin oireita ei aina edes osata yhdistää alkuperäiseen tartuntaan. 

Mitä sitten pitäisi tehdä kun menojalka silti vipattaa? Jos kesäjuhlia on pakko pitää, on parasta viettää ne yksin. Silloin ei altista muita vaaralle. Ja pysyä kotona. Se on kuitenkin turvallisin paikka kaikkien kannalta.
 
– Mitä pienempi porukka, aina parempi, Kakselaskin toteaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogiarkisto