maanantai 2. huhtikuuta 2012

Siipeilijän pikaopas

Haluatko mainosalalle? Et osaa oikeastaan mitään? Se ei haittaa, eikä estä etenemästä uralla – ehkä jopa nopeuttaa sitä. Mainostoimistossa asiat ovat niin kuin ne näyttävät olevan. Jos siis näytät tärkeältä ja kiireiseltä, on hyvin mahdollista, että sinua pidetään tärkeänä ja kiireisenä. Riittää tietysti, että juuri oikeat ihmiset pitävät. Siivelläeläjiä on aina ollut ja mahtuu yhä mukaan.

Hankkiudu ensin suhteilla tai suurilla puheilla sisälle mahdollisimman suureen mainostoimistoon. Tarvitset vähän puhelahjoja, psykologista silmää ja röyhkeän sekä itsevarman olemuksen. CV:n voit tarvittaessa keksiä itse. Sen jälkeen pärjäät seuraamalla näitä ohjeita ja tie tähtiin on sileä. Ellei joku iso asiakas pyydä esimieheltäsi, ettei koskaan joutuisi enää kanssasi tekemisiin. Sitäkin on tapahtunut.

1. Oletko onnistunut saamaan hienon tittelin? Muista mainita se joka kerta kun esittäydyt. Opettele joku erikoinen äänenpaino, jolla se jää varmasti kaikkien mieleen.

2. Luota siihen, ettei kukaan tule töissä koskaan kysymään mitään niin banaalia, kuin mitä sinä oikeasti teet. Niin toimivat vain sukulaiset.

3. Näytä kiireiseltä ja stressaantuneelta. Kukaan ei voi ajatella, että teeskentelisit nukkuvasi huonosti raskaan työsi takia.

4. Puhu kovalla äänellä. Se antaa vaikutelman, että olet tottunut käskemään ja tiedät mitä haluat, vaikket tietäisi edes mistä puhutaan.

5. Muista näyttää vakavalta ja huolestuneelta aina kun luet meilejäsi. Lue vanhoja meilejä uudestaan aina kun et keksi mitään muuta tekemistä.

6. Valita aina kiirettä kun joku soittaa ja käytä puheluun mahdollisimman paljon aikaa. Puhu lehtimyyjillekin kuin he olisivat tuttujasi.

7. Puhu prosesseista, priorisoinnista ja substanssista. Se kuulostaa älykkäältä.

8. Järjestä itsellesi palavereja ja tutustumiskäyntejä niin, että vietät mahdollisimman vähän aikaa toimistolla. Pidä etäpäiviä. Mitä vähemmän muut tietävät sinusta, sen parempi.

9. Kohtele kollegojasi kuin alaisia, vaikka he eivät olisikaan sitä, vielä.

10. Käytä asiakkaista aina vain etunimiä, vaikka et olisikaan tavannut heitä. Annat vaikutelman, että olette henkilökohtaisia ystäviä ja olet firmalle elintärkeä.

11. Vastaa omaan puhelimeesi firman nimellä. Se osoittaa omistautumisesi asteen.

12. Solvaa aina tietokonetta ja tekniikkaa, kun ne eivät palvele sinua riittävällä nopeudella.

13. Teetä työt muilla. Vetoa kiireeseen, joka on asiakkaan aiheuttamaa. Muista aina mainita olevasi jonkin toisen alan erikoisosaaja ja kehu tekijää samalla yhdentekevillä latteuksilla. Lainaa myös ideat, älä yritä keksiä niitä itse.

14. Älä koskaan paljasta, ettei sinulla ole mitään tekemistä tai ettet osaa mitään. Älä näytä heikkouksiasi.

15. Uppoudu siihen vähään mitä teet ja pidä huoli, ettei kukaan muu tiedä tarkalleen mitä se on. Puhu aina omasta projektistasi ikäänkuin muut eivät sitä edes ymmärtäisi.

16. Valitse tarkkaan kenen kanssa kannattaa olla samaa mieltä ja pidä siitä johdonmukaisesti kiinni. Vältä omia mielipiteitä, koska niiden kanssa voi jäädä yksin.

17. Ole aina hyväntuulinen, asettaudut muiden yläpuolelle. Keskustele pinnallisista aiheista, ettet kerro itsestäsi liikaa.

18. Saa hallittuja raivokohtauksia ja hauku asiakkaita. Puhu itseksesi. Näin osoitat, että sinun projektisi ovat tärkeimpiä. Arvaamaton luonne pitää myös kollegasi varuillaan.

19. Älä koskaan siivoa työpöytääsi, muuten joku voi epäillä ettei sinulla ole muuta tekemistä.

20. Kulje aina läppäri tai paperinippu mukanasi. Napsuttele vimmatusti kynää kävellessäsi. Se ei tarkoita mitään, mutta vauhtisi huomataan.

21. Muista aina mainita suureen ääneen, jos et ole taaskaan ehtinyt syömään lounasta.

22. Kysele yksityiskohtaisia ja vaikeita kysymyksiä. Vaikutat perusteelliselta vaikka yrität vain ymmärtää mitä muut tekevät.

23. Hankkiudu vaikutusvaltaisimpien johtajien tai omistajien lähipiiriin. Mielistele heitä nuoleskelemalla juuri heidän itsessään eniten arvostamiaan piirteitä. Ole valmis mihin tahansa, jopa golfaamaan.

Näillä pitäisi päästä etenemään mainosmaailmassa. Tervetuloa mukaan. Ja ei, en ole kyyninen, kyllä tämä on liian monessa firmassa läheltä nähtyä realismia ja omakohtaisia havaintoja alan hurmaavimmista kyvyistä. Urea iacta est.

1 kommentti:

  1. Oiva lista, kerrassaan mainiao, ihan naurattaa. Varsinkin kohta 20 on pätevä.

    On itsekin kuljettu käytävillä aanelosta kantaen, muka menossa muka jonnekin ja vauhdikkaasti korot kopsuen, tosin vain koulun käytävällä, mutta hyvä sielläkin. Oppilaat lakoavat molemmin puolin tällä metodilla.

    VastaaPoista