tiistai 29. maaliskuuta 2011

Älä kokeile tätä kotona

Omistamme asunnon, jossa on meille ihan liian vähän tilaa ja jonka aiomme myydä. Olen pohtinut samoja asioita, kuin James Altucher Taloussanomien mukaan. Minäkin olen vakavasti pohtinut sitä, ettei omistusasuminen olekaan välttämättä paras eikä ainoa vaihtoehto. Yleisön pyynnöstä en anna vastuuttomia talousneuvoja kenellekään, mutta intän omasta tahdosta yleisiä uskomuksia vastaan.

1. Omistaminen on ihanaa
Stressaavaa se on. Vastike nousee joka vuosi, piha kasvaa heinää ellei sitä siivota talkoilla ja talkoisiin osallistuvat joka vuosi samat neljä naapuria. Omakotitalossa on pakko hankkia kaikki työkalut ja opetella remontoimaan, koska jotain korjattavaa löytyy kuitenkin joka toinen päivä. Nikkarointia pitää rakastaa.

2. Oma on aina oma
Pankin se oikeasti on. Pääkaupunkiseudun hintataso on sitäpaitsi kohtuuton. Vertailkaapa elämisen laatua muissa kaupungeissa tai muissa maissa. Koko suomalainen yhteiskunta rakentuu sille oletukselle, että kaikkien ihanne on ottaa lainaa ja omistaa asuntonsa. Sitten koko työelämä kituutetaan velkavankeudessa, jotta lapsille jäisi perittävää, josta taas maksetaan kauheat verot. Vaihtoehtoja on tarjolla liian vähän.

3. Rahalla saa laatua
Rakentamisen laatu on ollut kuraa 90-luvulta asti. Alalla työskentelevä tuttu sanoi, ettei rakentamista edes valvota mitenkään. Ainoa vaadittu asia on nopeus – äkkiä valmiiksi halvoilla materiaaleilla ja rahat pois. Uudet, kauniit asunnot saattavat olla remonttia vailla muutamassa vuodessa.

4. On kivoja uusia alueita
Niille keksitään houkuttelevia nimiä, mutta tosiasiassa kaikki palvelut puuttuvat, bussikin kulkee kilsan päästä ja työmatkaan kuluu tunti suuntaansa. Jos muuttaa uudelle alueelle, ei voi tietää minkälainen sen maine on kymmenen vuoden päästä. Me emme halua muuttaa tutusta paikasta mihinkään, mutta sopiviin taloihin täällä ei ole varaa.

5. Lainaa saa helposti
Se, että pankki antaa lainaa, ei ole mikään lottovoitto. Rahalaitokset laskevat aina niin, että jäävät itse voitolle ja korot eivät voi kuin nousta nykyisestä. Pitää laskea, paljonko asunnon todelliseksi hinnaksi tulee kuluineen ja korkoineen. Asuntoon kannattaa sijoittaa vain jos raha muuten polttelee pankkitilillä.

6. Oma on turvallinen
Koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu. Japanin rannikolla asuneilla ei ole talojaan enää. En halua, että ainoa omaisuus on maassa kiinni ja yhdessä paikassa.

7. Omistaminen on elintasoa
Ongelma on siinä, että Suomessa hyvästäkään palkasta ei jää mitään säästöön. Siitä pitävät huolen asumisen kustannukset, verotus ja ruoan hinta. Mitä iloa on omistamisesta, jos ei ole varaa muuhun kuin lainanlyhennyksiin ja illat murehtii tulevaa keittiö- tai putkiremonttia? Vapaus on todellista elintasoa, omaisuudesta huolehtiminen on täyttä työtä.

8. Hinnat nousevat
Niin kiinteistönvälittäjät aina vakuuttavat. Irlannissa asuminen opetti, ettei taloudessa mikään ole koskaan pysyvää. Sielläkin uskottiin nousukauden jatkuvan ikuisesti ja asuntojen hinnat seurasivat tätä oletusta. Hinnat voivat yhtä hyvin kääntyä laskuun tai romahtaa puoleen nykyisestä.

9. Asunto on sijoitus
Muuhunkin voi sijoittaa. Elämässä ei kuitenkaan saa kaikkea ja aikaa on rajatusti. Rahaa voi sijoittaa omaan yritykseen, josta voi tulla sekä elanto että elämänsisältö. Henkiseen pääomaan sijoittamista ei yleensä edes oteta vakavasti. Olen sijoittanut rutkasti rahaa matkustamiseen ja huvitteluun ja pärjännyt siitä huolimatta tai ehkä sen ansiosta oikein hyvin.

10. Älä kokeile tätä kotona
En ole talousasiantuntija, joten en kehota ketään uskomaan näitä neuvoja vaan ottamaan itse selvää ja kuuntelemaan omantunnon, tai vaihtoehtoisesti järjen ääntä jos sellainen on tarjolla. Mutta en missään tapauksessa suosittele tekemään jotain vain siksi, että kaikki muutkin tekevät niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti