keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Suuri rusinasota

Taistelua on käyty vimmatusti jo viikon ajan. Maksalaatikko on perinneruoka, josta jokaisella on mielipide. Vanhoillisimmat laatikkofundamentalistit jopa väittävät, että maksalaatikko ilman rusinoita olisi syntiä. Alkuperäisen reseptin tulkinnastakin on syntynyt kiistaa. Radikaaleimmat liberaalit taas puhuvat jopa maksalaatikkoapartheidista. Myös maksalaatikon synty on herättänyt perustavanlaatuisia kysymyksiä. Onko se ollut olemassa aina? Lisätäänkö rusinat myöhemmin vai ovatko ne laatikossa alusta asti? Mikä on maksalaatikon tarkoitus?

Hyvä sinänsä, että tärkeistä ja tunteita herättävistä perinteistä käydään perusteellista keskustelua – kuten maksalaatikosta. Ennenhän siitä ei puhuttu lainkaan, ei puhuttu rusinoistakaan. Se vain oli pöydässä ja sitä syötiin, ei olisi ollut sopivaa kyseenalaistaa laatikon perinteistä asemaa. Ajat kuitenkin muuttuvat. Nyt rusinattoman maksalaatikon puolustajat vaativat omalle suosikilleen virallista asemaa joulupöydässä ja kunniapaikalla. Puhutaan isoista asoista, tasa-arvosta ja yhtäläisistä oikeuksista.

Lain edessä maksalaatikot ovat tasa-arvoisia Suomessa. Laatikkoa saa syödä kuten haluaa, se ei ole rikos eikä sairaus. Tilastollisesti kuitenkin vain muutama prosentti haluaa maksalaatikkonsa ilman rusinoita. Alle prosentti nauttii estoitta molemmista ja suuri enemmistö perinteisesti rusinoiden kanssa. On myös niitä, jotka pidättäytyvät maksalaatikosta kokonaan. Tarkkoja lukuja ei luonnollisesti ole, koska aihe on arka ja henkilökohtainen.

Maailmassa on kuitenkin 77 maata, joissa rusinaton maksalaatikko on lainvastainen ja niistä seitsemässä siitä voidaan tuomita kuolemaan. Täällä asiat ovat siis varsin hyvin. Poliisi ei ratsaa keittiöitä, ei kaivele rusinoita eikä vie ketään kuulusteltavaksi. Halutessaan maksalaatikkoa voi harrastaa työpaikoilla tai vaikka kadulla, täysin julkisesti ilman häpeää tai joutumista paheksunnan kohteeksi. Mistä tässä sitten soditaan?

Ennen oli radikaalia olla syömättä maksalaatikkoa tai vain jättäytyä pois joulupöydästä. Nyt perinteisestä maksalaatikkoseremoniasta taistellaan haarukat totisesti tanassa. Jotenkin koko sodassa on järjestetyn protestin ja provokaation sivumaku. Epäilen kiinnostaako maksalaatikkokiista edes enemmistöä suomalaisista. Vanhoilliset perinteisen laatikon kannattajat kokevat kuitenkin asemansa uhatuksi. Ehkä tarkoitus onkin kaataa vanha valta ja viedä paraatipaikka pöydän päässä. Mene ja tiedä. Ainakin esiinmarssi on näyttävä.

Joulupukin kantaa asiaan ei tunneta, mutta tonttujen leiri on jakautunut pahasti kahtia skandaalin takia. Tonttujen apulaisia eroaa tuhansittain. Rusinamyönteinen puolue taas on saanut uusia jäseniä kohun ansiosta. Epäilemättä muutkin puolueet hyötyvät siitä, että huomio kohdistuu vaalien alla selkeään vastakkainasetteluun, jonka kaikki ymmärtävät eikä tarvitse julkisesti ruotia vaikkapa työttömyyttä tai luoja varjele ilmastonmuutosta ja energiaratkaisuja. Rusinattomien puoluekin saa tulla reilusti uunista ulos. Lopultakin puhutaan vain maksalaatikosta.

Onneksi maassamme on viimein päästy konkreettiselle tasolle tasa-arvon kiistattomien epäkohtien korjaamisessa, eikä vain perusteta komiteoita ja julkaista mietintöjä. Seuraavaksi hoidetaan varmasti kuntoon lasten tasa-arvo koulutuksessa, koulu- ja työpaikkakiusaaminen, ulkomaalaisten pääsy työelämään, rotujen tasa-arvo, opiskelupaikkojen jakaminen ja muut pienet epäkohdat. Kunhan maksalaatikon ja rusinoiden kiista on ensin käsitelty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti