sunnuntai 1. elokuuta 2010

10 käskyn kaakelitaulu


1. Minä olen herra, sinun remonttimiehesi. Sinulla ei saa olla muita remonttimiehiä.


Kerrostaloasunnon kylpyhuoneen ja saunan juuri uusineena jaan mielelläni parhaat neuvot myös muille kohtalotovereille. Oppia tuli, kantapäänkin kautta, mutta lopputulos on hyvä. Oikean tekijän löytäminen remontille on ensimmäinen haaste. Jos osaa, voi tehdä itse – muuten luottaisin ammattilaisiin, mutta mistä heidät löytää? Pyydä tarjouksia mahdollisimman monelta. Kysy tutuilta suosituksia. Pieni firma on usein halvempi kuin suuri, eikä koko toisaalta takaa parempaa laatua. VTT:n sivuilta voi tarkistaa, onko tekijällä vesieristyssertifikaattiin oikeuttava ammattitaito. Yrityksen Y-tunnuksella täytyy tarkistaa, kuuluuko se ennakkoperintärekisteriin. Muuten et saa kotitalousvähennystä. Vaadi työlle takuu ja kirjallinen muistio siitä, mitä materiaaleja eri työvaiheissa on käytetty.

2. Älä käytä väärin höyrysulkujen tai kosteussuojien nimiä.

Puhu oikeilla termeillä. Opiskele aihetta, vaikka rakentaminen ei muuten kiinnostaisikaan. Pelkästään tarjousten pyytäminen ja lukeminen on taitolaji, jota ei lonkalta osaa. Toiset erittelevät kaikki työvaiheet, toiset antavat vain loppusumman. Halvin tarjous ei ole ehkä se paras vaihtoehto. Säästö tulee aina vastaan jossain – työssä käytetään halvempia, huonolaatuisia materiaaleja, tarjoustuotteita tai oikaistaan jossain, minkä tekeminen kunnolla maksaisi vain muutamia kymppejä enemmän. Tai työn tulee pahimmillaan tekemään aliurakointina ihan joku muu. Kun osaat kysyä oikeita asioita, voit valvoa remontin etenemistä ja olet uskottavampi.

3. Muista pyhittää lepopäivä.

Lepopäivän voi ymmärtää niin, että kuutena päivänä viikossa saa tehdä töitä. Jos remontintekijäsi suostuu tähän, se nopeuttaa työtä ja säästää aikaa. Siksi urakasta kannattaa aina sopia kokonaishinta ja aikataulu, mikä mahdollistaa joustavan urakoinnin. Useimmat remontintekijät lupaavat tehdä hommia työvaiheiden, ei kellon mukaan. Kannattaa sopia kirjallisesti koska urakka on valmis ja sen lisäksi riittävän painavat sanktiot remontintekijälle, jos se kuitenkin venyy. Aika usein niin käy, vaikka kukaan ei sitä halua.

4. Kunnioita ammattilaisten neuvoja.

Käy rautakaupoissa ja remonttifirmoissa, kysele, ole kärsivällinen. Netistä löytää satoja keskusteluja remonteista. Riittävästi lukemalla, saa kuvan siitä, mitä muut ovat tehneet samoissa tilanteissa. Hyvät neuvot ovat niin arvokkaita, että niistä kannattaa jopa maksaa. Jos et ymmärrä mitään, palkkaa joku suunnittelemaan. Jälkikäteen korjaaminen on kallista ja hankalaa. Siksi kannattaa uhrata aikaa suunnitteluun ja miettiä vaihtoehtoja etukäteen. Älä juutu rajoituksiin tai tee samoja virheitä uudestaan, ole avoin ehdotuksille ja ideoille. Hyvä remontintekijä on korvaamaton apu ja ajattelee sinunkin parastasi.

5. Älä hosu.

Kiire on remontin pahin vihollinen. Joku aina lupaa tehdä viiden viikon urakan kahdessa viikossa. Hosumalla tulee sutta. Varaa aikaa tekemiseen ja varaudu siihen, ettei se kutenkaan riitä. Materiaalien kuivumisesta on olemassa selkeät ja tarkat ohjeet. Valvo, että niitä noudatetaan. Kun käyttää aikaa myös kalusteiden etsimiseen, saa sitä mitä haluaa, eikä tarvitse jälkeenpäin itkeä, että olisi voinut löytää paremmankin. Samoja tavaroita myydään myös eri liikkeissä ihan eri hinnoilla. Eräs suuri saksalainen ketju on aika usein ollut ylivoimaisesti paras sekä hintojen, valikoiman että palvelun suhteen. Mutta silti kannattaa kierrellä kaikissa.

6. Älä säästä väärässä paikassa.

Jättämällä vanhan lavuaarin tai hanan paikoilleen, voi säästää satasen, mutta se voi näyttää tosi pöljältä sitten kun kaikki muu on uutta. Mieti kannattaako vanhasta oikeasti säästää jotain. Minä säästin vanhat patterit uudelleen maalattuina ja kaksi hanaa, jotka eivät olleet vanhoja. Myös saunan ovi on vanha. Puuosat hiottuna ja uusien kalusteiden väriin sävytettynä se sopii täydellisesti. Valaistus päätettiin laittaa seinään, ettei tarvitse vetää sähköjä uudestaan. Rakentaja suositteli kattovaloa, joten oma ratkaisu pelotti, mutta lopputulos on sittenkin hieno. Meillä on siis seinälamppu ja peilikaapin ledivalot ja teho riittää hyvin. En tiennyt pitääkö saunaan uusia höyrysulku vai voiko vanhan folion reiät paikata teipillä. Rakentaja teki jälkimmäisen ja säästi vaivaa, toivottavasti sillä ei ole merkitystä.

7. Varasta.

Ei rautakaupasta kannata varastaa tarvikkeita, mutta varasta ihmeessä ideoita niin paljon kuin voit. Heti aluksi kannattaa hakea kaikki esitteet ja selata ne läpi, saa kuvan siitä mitä on tarjolla, vaikkei kaikkeen olisi varaa. Valmistajien nettisivuilta näkee saatavuuden ja jälleenmyyjiltä saa hintatiedot. Hyviä ideoita saa sisustusblogeista ja remontintekijöiden referensseistä. Paras apu on kuitenkin rakentaja, koska hän ei ehdota tekemään sellaista mitä ei itse osaa. Rakentaja voi auttaa säästämään kustannuksissa jos ostat kalusteet hänen tiliinsä, rautakaupat antavat alan firmoille reilluja alennuksia.

8. Älä pelkää.

Ole silti tarkkana, valvo remontin etenemistä ja toivo parasta. Jos et tiedä jotain, kysy, ota selvää ja varmista. Ei kannata olettaa, että jokin työvaihe tai materiaali kuuluu sovittuun hintaan, jos siitä ei ole kirjallista dokumenttia. Todennäköisesti se silloin ei kuulu ja jälkeenpäin on vaikea muuttaa tehtyä sopimusta. Jos joku vaikuttaa epäilyttävältä, se luultavasti on sitä. Luottamus hyvä, kontrolli parempi. Vältä riskejä ja stressiä sopimalla kaikki etukäteen. Varaudu silti henkisesti pahimpaan. Omasta kodistasi olet viime kädessä kiinnostunut vain sinä itse ja rakennuspöly leviää joka tapauksessa vaatekaappeihinkin. Yksi tapa valvoa työtä, on asua itse remontin keskellä, mutta sekin on lievästi epämukavaa, kun kotoa puuttuu sekä suihku että wc. On se silti mahdollista, kokeiltu on.

9. Älä tavoittele naapurisi rahoja.

Joskus käy silti niin, että talonyhtiö joutuu osallistumaan remontin kustannuksiin. Tästä on helppo saada kiistoja aikaan, kun yhtenäistä käytäntöä ei ole. Jos kosteutta löytyy rakenteista, kuten meillä kävi, pitää itse vaatia isännöitsijä toteamaan tilanne ja tekemään tarkistusmittaukset. Kylpyhuoneen kunto pitää todeta myös ennen remontin aloittamista. Isännöitsijä voi olla mukava kaveri, mutta hän ei ehdota sellaista, mistä koituu kuluja talonyhtiölle. Sinun pitää itse tietää oikeutesi ja pitää niistä kiinni. Meillä talonyhtiö maksaa vesieristystyöt materiaaleineen, kahden viikon kuivauksen ja siihen kuluneen sähkön. Uusi asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa nyt tekemään talonyhtiölle kirjallisen suunnitelman suunnitellusta remontista. Selvisimme vielä ilman.

10. Tavoittele lähimmäisesi remonttimiehiä.

Kaikki haluavat sen luotettavan, mukavan remonttireiskan, joka teki jollekin muulle hyvää jälkeä halvalla ja nopeasti. Ei sellaista ole olemassakaan. Silti kannattaa hakea parasta. Kysele niiltä, jotka ovat jo raahautuneet remonttihelvetin läpi. Heillä on neuvoja ja viisautta, ehkä jopa hyviä tekijöitä, mutta jokaisen on neuvoteltava remonttinsa itse. He osaavat kuitenkin varoittaa niistä kuopista, joihin ei pidä astua. Jos hyvin käy ja usko ei lopu, lopussa seisoo kiitos ja kärsimyksen Via Dolorosa johtaa iloon ja valaistumiseen. Jos sähkötyöt on tehty oikein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti