perjantai 28. elokuuta 2009

Isänmaan toivot

The 69 Eyes-yhtyeen Jyrki 69:n mukaan Suomen lipusta on tullut kansainvälinen rocktunnus, Mitä Suomi on? -sivuston mukaan. Laulaja katsoo maailmaa mikkitelineen takaa ja on varmasti ihan oikein havainnut, että siniristilippu ei välttämättä tarkoitakaan enää sitä, että yleisössä on suomalaisia. Näin hienosti synkkä, mutta isänmaallinen rockyhtye vie positiivista Suomi-kuvaa maailmalle kun fanit innostuvat bändin kotimaasta. Työn hedelmät ja ulkomaalaisten Suomi-tuntemuksen käsittämätön laajuus näkyvät jo: Saksasta on löytynyt faneja, jotka saattavat kysellä jopa Kalevalasta!

Tapasin joskus vuosia sitten jollakin matkalla kanadalaisen baarimestarin, joka paljastui Mannerheimin ihailijaksi. Syytä omituiseen harrastukseen en muista, mutta hän tiesi sotavoimien ylipäälliköstä ja talvisodastamme enemmän kuin kukaan tuntemani suomalainen. Oli tainnut lukea muutaman kirjan aiheesta, ja siinä sivussa Kalevalankin. Tavallisemmin ulkomailla tunnetaan kuitenkin suurmiehet K.Raikkonen, P-E Auvinen, Lordi ja Nokian puhelinten merkillinen taipumus hyytyä juuri takuuajan umpeuduttua. Moni muistaa mainita myös tunnetun tosiasian, että Suomessa on talvella säkkipimeää ympäri vuorokauden – ja siksi kaikki ovat koko ajan juovuksissa.

Henkilökohtaisesti Suomen lipusta tulee mieleen kaikkea muuta paitsi herra 69:n yhtyeen edustama musiikkityyli. Positiivinen mielikuva sai ikävän tahran jo silloin kun pilottitakkiset kaljupäät alkoivat ommella isänmaan tunnuksia hihoihinsa. Ulkomailla lippu korkealla kulkevat myös vyölaukkujen ja sixpakkien kanssa keinahtelevat formulafanit, jotka ilahduttavat vuosittain läsnäolollaan erityisesti sukulaiskansaamme unkarilaisia. Ja eikös pikkuista siniristilippua heilutellut myöskin Henry Suuri jossakin kansainvälisessä elokuvaproduktiossa?

Virallisemmissa yhteyksissä isänmaatamme ja lippua edustaa Jyrkin numerokaima Matti 69, joka on kasvattanut meriittilistaansa viime aikoina muun muassa karamelli- ja limsaveron palauttajana. Muiden arvonlisäverojen lasku-, tasaus-, nosto- ja vastakorjausliikkeistä en ole vielä saanut riittävän selkeää kuvaa, että niitä arvaisi kommentoida. Ennen kahden lautasen ja maitolasin aikaa suomalaiset poliitikot sekoilivat sentään reilusti viinan kanssa. Nyt lööpinkokoisia skandaaleja tehtaillaan pelkällä mehulla ja makeisilla.

Kotiseuturakkaus on ajanut kuitenkin kansallisen lipun ohi. Mökkikansa nimittäin harrastaa kesäisin maakuntien viirejä, joita voi vapaasti pitää muuten vähälle hyötykäytölle jäävässä lipputangossa liehumassa vaikka koko kesän. Eikä isänmaallisuus lipun väristä ole kiinni. Yhdessä Saimaan kalliosaaressa hulmusi komea punainen lippu. Merkillisyyttä piti katsoa lähempää ja pienen sunnuntaiveneilyn jälkeen selvisi, että saaressa mökkeilee hyvinkin isänmaallista formulakansaa. Punalipun keskellä komeili musta ori keltaisessa lätkässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti