tiistai 28. heinäkuuta 2009

Ja hevosella pääsee

Skandaali! Romanialaisen Adevarul (totuus) -lehden mukaan ajokortin saa myös rahalla. Siis läpäisemättä kirjallista tai ajokoetta. Näin on todistettavasti tapahtunut ainakin kahdessa maakunnassa. Häpeällistä! Hämmästyttävää? Eipä juuri. Jokainen Romaniassa asunut tietää, että mitä tahansa voi ostaa. Ajokortti on niitä vähäpätöisimpiä asioita, sen nyt saa kuka tahansa muutenkin. Kunnon päästötodistus koulusta tai maisterinpaperit ovat paljon tuottoisampi sijoitus.

Tuli etsimättä mieleen kun vaimoni kävi autokoulun ja läpäisi inssin ja teoriakokeen kerralla. Samana päivänä ajaneet kaksi nuorta miestä joutuivat uusimaan. Autokoulun opettajakin oli naureskellut, että sepäs meni helposti. Opettaja tiesi, että vaimoni eno on entinen poliisipiirin päällikkö. Eihän sellaisilla suhteilla tarvitse oikeasti päästä kokeista läpi, vai mitä? Tässä tarinassa on koko korruptoituneen yhteiskunnan pahin mätä – ei ole mitään väliä sillä mitä oikeasti osaa, kukaan ei kuitenkaan usko sitä.

Olen kuullut tarinoita siitä, miten opiskelijan vanhemmat olivat ostaneet yliopiston opettajalle auton tai miten paljon sairaalaan töihin haluavan vastavalmistuneen lääkärin pitäisi maksaa sairaalan johdolle saadakseen työpaikan. Mitä vaihtoehtoja lääkärillä sen jälkeen on? Laina on maksettava pois ja palkka on pieni. On pakko ottaa potilailta lahjuksia, niin kaikki muutkin tekevät. Hämmentävintä on se, että ihmiset ovat niin tottuneita systeemiin, ettei siinä edes nähdä mitään väärää. Se nuori vastavalmistunut lääkärityttö tosin valitsi toisin ja vaihtoi maata.

Unionissa kannetaan huolta Romanian korruptiosta. Turhaan, se voi oikein hyvin. Asiaa tuntevien mukaan niin hyvin, että korruptio lisääntyy mukavaa vauhtia, ei se missään tapauksessa vähene. Romanialaiset eivät edes näe sitä ongelmana, se on pysyvä osa yhteiskuntaa. Kun kaikki varastavat, ei kukaan halua olla niin hölmö, että jäisi ilman. Ne, jotka eivät pidä siitä, ovat jo muuttaneet maasta. Mitään konkreettisia toimia korruption kitkemiseksi ei ole tehty, se pönöttää vain virallisissa raporteissa kunniakkaana ja pakollisena tavoitteena. Sama koskee oikeusjärjestelmän parannuksia. Tämä on tietysti oma mielipiteeni, ei sen todisteeksi mitään faktoja ole. Niiden hankkiminen tulisi kalliiksi.

On kyse samanlaisesta asiasta, kuin tarjoilijan palkka. Jos 70% palkasta muodostuu juomarahasta ja juomarahat yhtäkkiä kielletään, ei kukaan enää suostu tarjoilijaksi. Maan talous on mennyt metsään. Palkalla ei elä, on siis pakko tehdä jotakin muuta. Kuilu hintatason ja todellisen ostovoiman välillä on niin leveä, että rehellisellä työllä sitä ei ylitetä. Kun harmaa talous on suurempi kuin virallinen talous, ei ole enää mitään keinoja tai mahdollisuuksia suitsia sitä – maa elää harmaasta taloudesta. Olisi järjetöntä purra kättä, joka ruokkii.

Kuuntelin matkalla radiosta matkailuministeriön edustajan haastattelua. Hän valitteli sitä, miten Romanian matkailu kangertelee kun ei ole ulkomaisia investointeja. Bulgariaan on investoitu ja turismi voi hyvin. Käsi ylös, kuka haluaa tehdä riskialttiin investoinnin korruptiotuneeseen maahan, jossa edes omat kansalaiset eivät halua enää viettää lomiaan? Olisiko muitakin syitä? Turistit eivät halua tulla huijatuiksi. Jos luvataan, että aamupala kuuluu hintaan, ei siitä silloin laskuteta, kuten sukulaisilleni kävi. En ole itse käynyt rantalomalla vuosiin, mutta uskoisin, että Mustan meren hotelleissa yhä täytyy lahjoa kerrossiivooja, jos haluaa saada vessapaperia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti