tiistai 9. kesäkuuta 2009

Sirkus saapuu Brysseliin

Suomesta lähtee EU-parlamenttiin varsin edustava ja tasapainoinen joukko asiallisia poliitikkoja. Toisin kävi Romaniassa. Yksi romanialaislehti kuvaili vaalivoittajia bussilastilliseksi sirkuslaisia. Sekin saattaa olla loukkaus sirkuslaisia kohtaan. On mukana tietysti myös vakavastiotettavia poliitikkoja, mutta yhtä arvaamattomaan ja värikkääseen edustukseen ei meillä olisi päästy vaikka parlamenttiin olisi lähetetty kaikki tarjolla olleet julkkisehdokkaat uimareista kehonrakentajiin.

Corneliu Vadim Tudorin rinnalla Timo Soini vaikuttaa kesyltä populistipuolueen johtajalta. Tudor toimi kommunismin aikaan Causescun hovirunoilijana ja naputteli vuosikymmeniä uskollisesti ‘Karpaattien neroa’ ylistävää lyriikkaa ja lehtitekstiä. Vallanvaihdon jälkeen äärioikeistolaisen Suur-Romania puolueen perustanut Tudor ihailee kommunismin ajan nationalismia ja diktatuuria sekä vihaa täydestä sydämestään ainakin unkarilaisia, mustalaisia, homoja ja juutalaisia. Tudor on nimittänyt vaalijulisteissa itsensä roomalaishenkisesti tribuuniksi.

George ‘Gigi’ Becali omistaa (kai edelleen välikäsien kautta) maan tunnetuimman jalkapallojoukkueen Steaua Bucharestin ja on hankkinut miljoonaomaisuuden hämärillä maakaupoilla 90-luvun lopulla. Ennen äkkirikastumistaan Becali oli lammaspaimen. Kultaisella valtaistuimella viihtyvä rääväsuinen miljonääri viljelee raamatullisia ilmaisuja ja esiintyy fanaattisen uskonnollisena ortodoksina. Kristillisdemokraattinen Becali on luvannut Romaniaan kulttuurivallankumouksen, jos pääsee valtaan. Vuonna 2005 hän käytti neljä miljoona euroa omia rahojaan tulvassa tuhoutuneen pikkukylän jälleenrakennukseen ja kerää Tudorin tavoin protestiääniä poliittiseen eliittiin kyllästyneiltä.

Kyseenalaisen lempinimen ‘Romanian Paris Hilton’ itselleen hankkinut Elena Basescu on Romanian presidentin nuorin tytär. 29-vuotias ‘party girl’ on malli, ekonomi ja nyt siis myös europarlamentaarikko. Hänen poliittisia visioitaan ei taida tuntea kukaan, mutta ongelmia aiheuttaneista kauneusleikkauksista ja kollageenista turvonneista huulista on tiedotettu lehdissä tiiviisti. Yhteistä nimittäjää näille erilaisille mepeille ei ole silti vaikea löytää: rahalla pääsee, kuten romanialaisessa politiikassa muutenkin, mihin tahansa ja ilman rahaa ei pääse yhtään mihinkään.

Ja tosiaan onhan Isä Mitron seurana europarlamentissa myös romanialainen kollega. Laszlo Tökes sattuu nimittäin olemaan juuri se pappi, jonka puolesta Timisoarassa mieltä osoittaneet seurakuntalaiset tulivat aloittaneeksi joulukuussa 1989 vallankumouksen. Unkarilaisvähemmistöä edustavan Tökesin ansiolistalle voidaan siten laittaa mm. kommunismin kaataminen Romaniassa ja erään Ceausescun diktatuurihallinnon loppu. Tuskin kovin monella Brysselissä on vastaavia saavutuksia poliittisella meriittilistallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti