keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Take away Kouvola

Tällainen pikku-uutinen tuli vastaan pari viikkoa sitten.

“Pitsaansa tyytymätön asiakas raivostui perin pohjin keskiviikkoiltana Kouvolassa. Yli kolmikymppinen mies raastoi muun muassa taulutelevision pitserian seinältä ja viskeli lautasia ja kahvikuppeja seinään. Poliisipartio saapui Torikadulla toimivaan ravintolaan illalla ennen seitsemää. Miehen riehunta oli alkanut siitä, kun pitsa oli tuotu pöytään. Partio korjasi miehen talteen ja tarkasti tarjoillun pitsankin. Päällisin puolin eine näytti olevan kunnossa. Asiakas oli humalassa.”

Uutisia pitää lukea ajatuksen kanssa, mikään ei aina ole ihan niin kuin sanotaan. Pitää nähdä myös mediakriittisesti sanojen taakse, miksi näin tapahtui, mistä tämä kertoo. Suuret totuudet maailmasta piiloutuvat pikkujuttujen kainaloon. Pienten tarinoiden takana on aina suuria tarinoita. Pikku-uutinen kertoo siis:

1. Lamasta. Paperitehtaalta lomautettu alkuasukas purki tunteitaan tukevassa humalatilassa. Kohteeksi osui miehen tielle sattunut pizzapaikka.

2. Yhteiskunnan arvoista. Mielenterveyshuollon säästöistä johtuen avohoitoon laskettu kuusankoskelainen menetti malttinsa muistaessaan taas kerran, ettei hänen kotikuntaansa enää ole, kun se liitettiin häneltä mitään kysymättä Kouvolaan.

3. Muukalaisvihasta. Elämässään epäonnistunut yksinäinen nuori mies purki vihaansa ulkomaalaisten pitämään pizzeriaan ja syytti siirtolaisia siitä, että he vievät työt ja naiset, kun hänellä ei ole kumpaakaan.

4. Siirtolaisista. He eivät kotoudu Suomeen, eivätkä opi kieltä. Asiakas ei pyynnöistä huolimatta saanut maitoa, tyrkytettiin kokista.

5. Kulttuurista. Toimittajat ja poliisit ymmärsivät kaiken väärin. Nuori, lahjakas kesäteatterinäyttelijä yritti vain sisäistää roolihahmoaan, eikä tarkoittanut aiheuttaa selkkausta.

6. Kouvolasta. Se on omituinen kaupunki, jossa mielekkään tekemisen puute johtaa kummalliseen käytökseen. Kaupungin arkkitehtuuri näyttäisi todistavan samaa.

7. Poliiseista. Tehokkuusvaatimukset ajoivat poliisit seuraamaan humalaista asiakasta pizzeriaan ja sai tämän hermostumaan. Kouvola take away. Pizzerian omistaja vei poliiseille ilmaiset pizzat päästäkseen heistä eroon.

8. Alkoholista. Jos pienituloisilla on varaa juoda itsensä humalaan, alkoholi on liian halpaa. Veroja pitää nostaa.

Todennäköinen vastaus on kuitenkin vaihtoehto yksi. Sitäpaitsi lamasta pitää kirjoittaa nyt. Nordea-pankin ekonomistit ovat esittäneet kauhuskenaarion, että syksyllä sitä ei enää ole. Mistä sitten kirjoitetaan? Mistä tuntemattomien kanssa sitten puhutaan kirpparilaatikoita penkoessa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti